donderdag 29 november 2012

Onbewust slecht bezig


Sommige gewoontes zijn er gewoon zo ingeslopen of doe je al sinds mensenheugenis. Toch doen wij dagelijks onbewust heel slechte dingen voor ons lichaam. Het is helemaal geen ramp als je dit niet wist, want het zijn vooral de alledaagse dingen.

1. Douchen
Niets lekkerder dan de ochtend beginnen met een hete douche, toch is dit allesbehalve verstandig. Het hete water doet onze huid eerder kwaad dan goed. Heet water en zeep verwijderen de natuurlijke vetten op je lichaam, dat leidt tot een droge, schilferige huid en mogelijke infecties. Tip: Dagelijks douchen kán, maar dan wel zonder zeep en met lauw water.


2. Luieren na het eten
Wild gaan sporten meteen na je avondmaal is geen aanrader. Maar bankhangen is echt helemaal verkeerd. Al het voedsel wordt dan omgezet in vet. Ga dus na het eten even twintig minuten wandelen zodat je lichaam de verbranding in werking zet. Tip: Altijd ontbijten, daardoor krijgt je lichaam veel meer kans om de hele dag te verbranden.

3. Zitten op de wc
Het klinkt niet erg aanlokkelijk om een andere positie te kiezen, maar zitten op het toilet is erg slecht voor je. Met je billen op de bril zitten kan pijnlijke zwellingen in je darmen veroorzaken. Tip: Neem dus de squat-houding aan (ja die vervelende houding van de sportschool). Zak door je knieën en hang als het ware boven de pot. Chillen met een krantje zit er dan helaas niet meer in.



4. Verkeerd ademhalen
Ademhalen moet je eigenlijk niet alleen met je borst doen. Test maar eens, meestal haal je op de "korte" manier adem, even je longen in en uit. Het onderste gedeelte van je longen krijgt dan helemaal geen lucht. Dit gedeelte is juist het belangrijkste voor de zuurstof in je bloed. Tip: Adem vaker via je buik. Dan weet je zeker dat je hele lichaam genoeg zuurstof toegediend krijgt.

5. Je mond spoelen na het poetsen
Iets wat je met de paplepel is ingegoten: poetsen, uitspugen en spoelen. Tandartsen roepen iedereen op om te kappen met dat spoelen. Met dat water zouden we namelijk de beschermende fluoridelaag van onze tanden spoelen. Ook dat natmaken van je tandenborstel van te voren is niet goed voor de werking van tandpasta. Tip: drink een half uur na het poetsen niets. Misschien een gek gevoel die plakkende tandpasta, maar dat gaat wennen.

Ook is het beter voor de maaltijd je tanden te poetsen en als dessert te spoelen met mondwater of een pepermuntje. Maarja voordat je gaat eten poetsen doet de smaak van je maaltijd natuurlijk niet echt ten goede.


6. Lang slapen
Ja, daar gaat je smoesje om wat langer te slapen: ik moet wat slaap inhalen. Dit werkt absoluut niet. Onderzoek wijst uit dat 8 á 9 uur slaap per nacht echt meer dan genoeg is voor je lichaam. Extra slaapuren maken je alleen maar zwakker en vermoeider (dit heb je misschien wel eens gemerkt als je het klokje rond slaapt). Tip: Korte middagdutjes doen het veel beter dan een extra slaapuur. Neem dus gerust een powernapje 's middags!

7. Schoonmaken
Dit is wel weer handig voor als je schoonmaken haat: schoonmaken zorgt namelijk voor een hogere bloeddruk. Niet het werk zelf is de killer, maar het levert veel stress op omdat je op tijd klaar wilt zijn. Het gebruik van schoonmaakproducten zorgt ook nog eens voor astma als je een beetje pech hebt. Tip: Gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddel, want eens per week is het al schadelijk. Neem ook af en toe even rust of een pauzetje tegen de stress.

Wist je dat? #1

Soms ga ik een 'Wist je dat?' plaatsen met allemaal leuke weetjes.

Let's go!




Wist je dat -89,2 °C de laagste buitentemperatuur ooit gemeten is?

Wist je dat alleen vrouwelijke muggen steken?

Wist je dat dat net zoals de vingerafdruk ook de tongafdruk bij ieder mens uniek is?

Wist je dat de aarde ongeveer 6 000 000 000 000 000 000 000 000 kilogram weegt?

Wist je dat  Als je met je hoofd tegen de muur slaat, je 150 calorieen per uur verbruikt ?

Wist je dat Dat als je niest, snot met ± 365 km p/u uit je neus komt?

Wist je dat de langste plaatsnaam ter wereld uit 167 letters bestaat?

Wist je dat Een gefrituurde Marsreep met frietjes is een lekkernij in Schotland?

Wist je dat In je slaap vertonen je hersenen meer activiteit dan tijdens het tv kijken!

Wist je dat De vingerafdrukken van Koalaberen zo sterk op die van mensen lijken, dat ze soms worden verward in moordzaken?

Wist je dat Een mens tijdens zijn leven ongeveer 1,2 jaar met zijn ogen knippert?


dit waren er een paar, als jullie nog leuke weten, laat het me dan weten!

xx

First blog

Haay,
Ik ben Carlijn Mol (16 jaar) en ga een blog beginnen over van alles en nog wat.
Ik hou van Basketball, speel het ook al 8 jaar. En ben dol op fotografie en video.
voor de rest luister ik 24/7 muziek. (daar plaats ik ook nog wel een keertje iets over)
Ik maak soms ook stedentripjes  naar bijv. Londen & Parijs.

xx